Sermet Önel, “Metalik Boyalı Yüzey Yansımasının Modellenmesi ve Görüntülerden Boya Bileşenlerinin Belirlenmesi”, 05 Haziran 2015 (Cuma) – Yaşar Üniversitesi

Sermet Önel, “Metalik Boyalı Yüzey Yansımasının Modellenmesi ve Görüntülerden Boya Bileşenlerinin Belirlenmesi”, 05 Haziran 2015 (Cuma)

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Semineri #54:

sermet-onel Başlık: Metalik Boyalı Yüzey Yansımasının Modellenmesi ve Görüntülerden Boya Bileşenlerinin Belirlenmesi
Konuşmacı: Sermet Önel, Doktora Öğrencisi, Yaşar Üniversitesi
Tarih: 05 Haziran 2015 (Cuma)
Saat: 16:45-17:30
Yer: Bilgisayar Ağları Laboratuvarı (Yeni bina B2. kat)
Sunum Dili: İngilizce

Özet:
Otomotive sanayinde kullanılan sedefli ve metalik boyalar, genellikle bunlara renk veren pigment parçacıkları ve değişik etkiler yaratan küçük levhacıkların içinde yer aldığı şeffaf bir tabakadan oluşur. Tabakalı yapısı ve küçük levhaların yansıma özellikleri nedeniyle yüzeyde ışığın geliş ve bakış açılarına göre farklı yansıma dağılımı meydana getirirler. Bu tür bir farklılıklar da boyalı yüzeyde zengin görsel efektler yaratır. Bir tasarımcı, kendisine verilen boya kompozisyon bilgilerini kullanarak, istenilen sedefli ve metalik boyalardan oluşan yüzeyi görüntüleyebilir (render edebilir). Eğer bu bilgiler mevcut değilse o zaman örneğe ilişkin renk tonu(shade) ve parlaklık(gloss) gibi makro özellikler ve parıldama(glitter) gibi mikro özellikleri, ilgili bilgiler kullanılarak yüzey görünümü tanımlanabilir. Bu durumda eldeki problem, boya kompozisyonunun görünüm özelliklerinden yararlanarak tahmin edilmesi problemine dönüştürülmüş olur. Son on yıl içinde, belirli şartlar altında bu problemin çözümü için bazı metotlar ileri sürüldü. Bu metodların hepsi de görünüm özelliklerinden yararlanılarak elde edilen BRDF değerlerine dayandırılmıştır. Bu sunumda, ele alınan boyalar için yüzey yansıması, az sayıdaki geliş ve bakış açılarında ölçülmüş spectral BRDF değerlerine dayalı olarak karakterize edilerek tersine rendering işlemi yapan bir sistem anlatılacaktır. Ayrıca ışığın görünebilir spektrumundaki farklı dalga boylarında elde edilen spektral BRDF inverse rendering probleminin çözümünde kullanılacaktır.