Sosyal Ağ (Social Network) – Yaşar Üniversitesi

Sosyal Ağ (Social Network)

İlki olan “Social Network–Sosyal Ağ” projemizde konularımız Avrupa Vatandaşlığı, Gençlik Katılımı, Genç İstihdamı ve Gönüllülük’tü. Eylül 2011 – 02 Ekim 2011 (9 Gece 10 Gün) olmak üzere İzmir’de uygulandı. Proje ülkeleri Türkiye, Polonya, Slovakya, Bulgaristan ve Litvanya olmak üzere 5 ülkeydi. Türkiye’den 8, Polonya’dan 4, Slovakya’dan 7, Litvanya’dan 7 ve Bulgaristan’dan 6 kişi olmak üzere 32 kişi 10 gün boyunca belirlenen konular üzerine atölyeler gerçekleştirdi. ayrıca Bilişimde Genç Hareket Projesi kapsamında bu katılımcılar proje boyunca CCNA eğitimi alıp eğitmen olma fırsatını yakaladır.

Bilişimde Genç Hareket Nedir?

Bilişimde Genç Hareket, 2006 yılından bu yana Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Cisco, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Türkiye Bilişim Vakfı ortaklığında gerçekleştirilen bir projedir. Projenin amacı gençleri bilişim ve ağ teknolojileri alanında eğiterek, onları yarının dünyasına hazırlamak ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden yüzlerce genci, bilgi temelli toplumun ve ekonominin bir parçası haline getirirken gönüllülük ilkesi ile toplumsal bilinç kazanmalarını sağlamaktır.

Bilişim ve ağ teknolojileri alanında eğitim alarak, ülke ekonomisine katkıda bulunacak genç potansiyelin yetiştirilmesine yönelik, ülke genelinde 16-26 yaş arasında, sosyo-ekonomik düzeyleri düşük gençler gönüllü eğitmen olmak için seçilmekte ve Cisco Networking Akademisi kapsamında bilişim eğitimi almaktadır. Gönüllü eğitmenler illerinde sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı gençlere bu eğitimi ücretsiz olarak sağlamaktadır. Böylelikle Cisco Networking Akademisi eğitimleri gençlere gençler tarafından ulaştırılır. Bilişimde Genç Hareket teknoloji, bilişim, sosyal sorumluluk ve gönüllülüğü bir araya getirir. Gönüllülük ilkesi projenin en önemli gücüdür. Gönüllü eğitmenler kişisel gelişmelerine katkıda bulunur, iş deneyimi kazanırlarken kendi şehirlerindeki dezavantajlı gençlere destek olup, ülkenin gelişmesine katkıda bulunurlar.

Bu projedeki amacımız gönüllülük bilinçini yaygınlaştırmak ve gençlerin gönüllülük potansiyellerini ortaya çıkarmaktı. Bizler İzmir ili içinde Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği, CISCO, UNDP, Türkiye Bilişim Vakfı, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ulusal Gençlik Parlamentosu ortaklığı ile yürütülen Bilişimde Genç Hareket Projesi CISCO-IT-Essentials ve CCNA-1 eğitmenleriyiz. Birikimlerimizi diğer ülkelerdeki katılımcı arkadaşlarımızla da paylaşıp içinde bulunduğumuz sosyal sorumluluk projesinin gönüllük yönünü ve uygulanışını kendi yerellerine taşımalarını sağlamak için bu projeyi düşündük ve uyguladık. Yapılan eğitimle gençlerin CCNA müfredatı konusunda eğitmen olmasını sağladık, hem kişisel gelişimlerine katkıda bulunup hem de yaptığımız atölye çalışmaları sayesinde de Avrupalı olmak, gönüllülük, kültürel bilgi birikimi konularında paylaşımlarda bulunduk. Yapılan kültürel gecelerle farklı kültürleri tanıyıp kendimizi bir hissetmemizi sağlayacak paylaşımlarla Avrupalılık bilincinin gençlerde yerleşmesini sağladık. Bizim projemizle sağladığımız paylaşım ve gelişim ortamı ile gençlerin günlük yaşamlarında bulundukları birliğin toplumuna karşı sorumluluklarını yerine getirecek olmalarına yardımcı olduk.

Cisco Online Eğitim Sistemi: NETACAD

Sistemden alınan eğitmenlik belgesi dünyanın her yerinde geçerlidir. Bu proje sonunda eğitmen olan kişi sistemi kendi üzerinde kullanabiliyor. Yada burada başladığı eğitime kendi ülkesinde kaldığı yerden devam edebiliyor. CCNA 2 ve 3’ü kendi ülkesinde alabiliyor. Sistem kullandığı simülasyonlar ile gerçek hayatta yapılması gereken tüm çalışmaları ve anlatılması zor olan teorik konuları kolaya indirgiyor.

Hedeflerimiz: Gönüllülük potansiyeli en yüksek olan yaş grubunda yer aldığımız için, gençlik enerjisinin doğru kullanıldığında topluma ve bireyin kendisine olan artılarını göstermekti. Yapılan eğitimle projede yer alan katılımcıların toplumun önünde giden bireyler olmasını sağlamak için genç yaşlarında Network (CISCO-CCNA) konusunda eğitmen olup kendi yerellerinde aldıkları eğitimi istekli ve dezavantajlı gençlere ücretsiz ulaştırarak sosyal ağ kurmaklarını sağlamak. Gençliğin yüksek potansiyelini gönüllülük kanalı ile yerellerine ve Avrupa’ya faydalı alanlarda değerlendirmek. Gençliğin sosyal sorumluluk ve gönüllülük alanındaki katılımını arttırmak aynı zamanda vatandaşlık sorumluluğu ile Avrupa vatandaşlığı hissini pekiştirmek. Bunları destekleyici faaliyet programı ile projemizi gerçekleştirmek.

Gençlik istihdamı dünyanın olduğu kadar Avrupa’nın da en büyük sorunlarından biridir. Bizler de günümüzün en popüler ve geniş istihdam alanlarından biri olan bilişim alanında uygulayacağımız bu proje ile hem katılımcılarımıza yeni istihdam alanları yaratmak için eğitimler vereceğiz hem de katılımcılarımızın yerellerinde bu eğitimi diğer kişilere ücretsiz ulaştırmaları sayesinde gönüllüğü teşvik ettik.