İNTERNET HAFTASI – Eğitim Konferansları – 17 Nisan 2014 – Yaşar Üniversitesi

İNTERNET HAFTASI – Eğitim Konferansları – 17 Nisan 2014

yasar-internet-haftasi-1

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi,
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

ve

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü,
Bilgi İşlem Ve Eğitim Teknolojileri Hizmetleri-2 Bölümü

İşbirliğiyle Gerçekleştirilmekte Olan
2014 İzmir Internet Haftası Etkinlikleri

İnternet Haftası Konferansları

Tarih: 17 Nisan 2014 Perşembe
Yer: Yaşar Üniversitesi, Yeni Bina, Anfi No: 010
Katılımcılar: 266 Bilgisayar Öğretmeni/BT Rehber Öğretmeni
Etkinlik Programı:

Saat

Etkinlik

Konuşmacı

10:00-11:30

Kayıt  

11:30-12:00

Açılış konuşmaları
  • Dr. Levent KANDİLLER, Dekan
  • İzmir İl Milli Eğitim Md.
  • Dr. Ahmet KOLTUKSUZ, Öğ. Üyesi

12:00-12:40

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Kullanım Alanları Dr. Murat KOMESLİ

12:40-13:20

Bulut Bilişimin Hayatımızdaki Yeri Dr. Tuncay ERCAN

13:20-14:00

Dev Veri ve Madenciliği Dr. İbrahim ZİNCİR

14:00-14:40

Siberuzayda Kişisel Güvenlik Önlemleri Dr. Hüseyin HIŞIL

14:40-15:30

Çay, kahve molası

15:30-16:10

Elektronik İmza ve 5070 Sayılı Kanun Dr. Ahmet KOLTUKSUZ

16:10-16:50

Yeraltındaki Internet: DarkNet Bilgisayar Y. Müh. Çağatay YÜCEL

16:50-17:30

Alternatif Bir Para: Bitcoin Bil. Müh. Böl. 4. Sınıf Mert KILIÇ

17:30-18:00

Günün Değerlendirmesi ve Kapanış Dr. Ahmet KOLTUKSUZ

 

 

Moderatörler:

12:00-14:40 Dr. Ahmet KOLTUKSUZ

15:30-18:00 Dr. Hüseyin HIŞIL

Konuşma Kısa İçerikleri:

  1. Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Kullanım Alanları, Dr. Murat KOMESLİ

Coğrafi bilgilerin bilgisayar ortamında depolanması ve kullanımı başlangıçta grafik ve grafik olmayan şekilde, ayrık olarak ele alınmış, bu amaçla geliştirilen Bilgisayar Destekli Tasarım ve Çizim sistemleri ile Veri Tabanı Yönetim Sistemleri kullanılmıştır.  Bu tür sistemler, coğrafi verileri toplama, depolama, işleme ve sunmada tatmin edici sonuçlar verirken, coğrafi veri analizinde yetersiz kaldıkları, dolayısıyla kullanıcıların karar vermelerine yardımcı olma amacını tam olarak karşılamadıkları görülmüştür.  Bunun sonucu olarak grafik ve grafik olmayan veriler bu veriler arasındaki mantıksal ve topolojik ilişkileri bütün olarak işleyebilme ve dolayısıyla coğrafi bilgi analizlerini gerçekleştirme olanağına sahip Coğrafi Bilgi Sistemleri geliştirilmiştir.

Veri tabanı yönetim sistemlerinin bilgiyi paylaşımındaki önemi harita destekli uygulamalarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle temel altlığı harita olan CBS, harita destekli uygulamalardan mümkün olduğu kadar en iyi şekilde yararlanmayı ve analiz etmeyi sağlamaktadır. Harita üzerindeki bilgiler grafiksel olarak ifade edilebildiğinden konuma dayalı grafik ve grafik olmayan nitelikleri açıklayabilen bilgilerin bir bütün içinde aynı sistemde toplanıp analiz edilmesi gereği CBS’in ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bilgilerin tek bir sistem içerisinde toplanıp, depolanması, modellenerek analiz edilmesi eldeki bilgilere hızlı ve güvenli bir ulaşımı sağlayacağından sistemin etkinliği ve güvenilirliği daha fazla olacaktır.

  1. Bulut Bilişimin Hayatımızdaki Yeri, Dr. Tuncay ERCAN

Son yıllarda gittikçe artan bilgisayar ağları ve internet kullanımının en önemli nedeni bu sistemlere erişim sağlayan kullanıcı cihazları ve geniş bant teknolojilerindeki gelişmelerdir. Artık sadece bireysel kullanıcılar değil, şirketler de istedikleri her yerde, servis sağlayıcıları üzerinden kurumsal bilgilerine ulaşabiliyor ve işlerini büyük bir hızla yapabiliyorlar. İşte Bulut Bilişim var olan bu teknolojilerdeki donanım ve yazılım olanaklarını kısmen veya tamamen sağlayarak, belirli bir sistem içinde bunları normal bir hizmet gibi müşterilerine sunabilen yeni bir oluşumdur. Bu sunumuzda Bulut Bilişimin kullanım ve servis farklılıkları, performans ve güvenlik özellikleri, eğitim kurumları tarafından benimsenip kullanılabilmeleriyle ilgili değerlendirmeler aktarılacaktır.

  1. Dev Veri ve Madenciliği, Dr. İbrahim ZİNCİR

Yapılan araştırmalara göre, teknolojinin ilerlemesi, mobil cihazların, tabletlerin ve akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte her gün ortalama 2.5 exabyte (1exabyte = 106terabyte = 1018byte) veri yaratılmaktadır. İşin ilginci ise bugüne kadar ortaya çıkan/yaratılan/kayıt altına alınan tüm verilerin toplamının %90, sadece son iki yılda oluşturulmuş olmasıdır. Dünyadaki toplam bilişim harcamaları yılda ortalama %5 artarken, üretilen veri miktarı ise ortalama %40 artmaktadır. Bu dev miktardaki veriler hayatın hemen her alanından gelmekte olup, bunların toplanması, saklanması, güvenliği ve analizi bugün araştırmacılar için en önemli sorun haline gelmiştir. Bu sunumda dev verinin ne olduğu ve bu verilerin nasıl kullanılabileceği, üzerlerinde nasıl analiz yapılabileceği ve ne tür çıkarımlar elde edilebileceği konularında dünyadaki son gelişmeleri açıklanmaya çalışılacaktır.

  1. Siberuzayda Kişisel Güvenlik Önlemleri, Dr. Hüseyin HIŞIL

Bu konuşmada, bilgisayar ve internet kullanımında oluşabilecek temel güvenlik problemlerinin ele alınması ve son kullanıcıların basit fakat etkili önlemler hakkında bilgilendirilmesi hedeflenmektedir. Bu çerçevede kullanıcılar; web siteleri, kişisel e-posta, sosyal güvenlik ağlarının kullanımı ve zararlı/koruyucu yazılımlar hakkında bilinçlendirilecektir. Tipik ev kullanıcılarının ve çalışma ortamında bilgisayar kullananların dikkat edilmesi gereken hususlar vurgulanacaktır.

  1. Elektronik İmza ve 5070 Sayılı Kanun, Dr. KOLTUKSUZ

5070 sayılı Elektronik İmza kanunu, matematiksel fonksiyonlar yardımıyla oluşturulan ve ıslak imza ile eşdeğer olan sayısal imzayı siberuzaydaki imza yöntemi olarak belirlemiştir. Bu sunumda, elektronik imza fonksiyonları, temel algoritmalar tartışılacak, sayısal imza örnekleri farklı kriptografik algoritmalar ve protokollar üzerinden tanıtılacaktır.

  1. Yeraltındaki Internet: DarkNet, Bilgisayar Y. Müh. Çağatay YÜCEL

Her gün kullandığımız internetin içerisinde gizlenmiş, yalnızca özel yazılımlar aracılığıyla erişime sunulan, illegal işlerin her türlüsüne ev sahipliği yapan DarkNetler kiralık katillere, uyuşturucu kaçakçıları, satıcılarına, seks tacirlerine ve birçok illegal amaçlara hizmet etmektedir. Darknet günlük hayatta kullandığımız internetten farklı bir yapıdır. İllegal yönlerine ek olarak politik aktivist gruplara özgürce seslerini duyurma hakkını tanıdığı için de destek görmektedirler. Darknet’e ulaşmak için Tor network adı verilen bir tarayıcı kullanmak gerekir ve bu tarayıcı internet kullanıcılarının güvenlik ve anonimliğini güçlendirmek için tasarlanmıştır.

  1. Alternatif Bir Para: Bitcoin, Mert KILIÇ

Bitcoin (sembolü: ฿, kısaltma: BTC) herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir. Globalleşen dünya konjektüründe yeni nesil bir ödeme sistemi olarak anılmaktadır. Bu eğitimde, Sanal para birimleri ve bu para birimlerinin doğuşu; Nasıl kullanıldığı, Nasıl kazanılıp , Nerelerde harcanabildiği ve en önemlisi nasıl gerçek, fiziksel bir para birimine çevrilebileceği işlenecektir.